2020年度第1回TINDAS研究会(経済班)のお知らせ

2020年7月2日(木)18:00より、2020年度第1回TINDAS研究会(経済班)を開催いたします。
(Zoomを利用したオンライン研究会となります)

参加を希望される方は、6月30日火曜日までに、TINDAS事務局にご連絡ください。
officetindas[at]gmail.com(送信時に[at]を@に変えてください)

2020年度第1回TINDAS研究会(経済班)

日時:2020年7月2日木曜日18:00~19:30

報告者:後藤潤(神戸大学大学院経済学研究科・経済学部)

タイトル:
On the Origin and Persistence of Parochial Altruism: Historical Tenure Institutions and Intergroup Conflicts in India

要旨:
This paper examines historical origins and persistence of parochial altruism by exploiting natural experiments during the early modern and the colonial period (1801-1947) of South India. Theory suggests that parochial altruism composed of in-group favoritism and out-group hostility can be nurtured by repeated exposure to intergroup conflicts among socially-defined groups. Natural experiments in South India provide the suitable setting to test this theory: some communities in this region had historically adopted a randomized formation of fishing groups for each available fishing lot every year and intergroup conflicts had frequently occurred among these randomized fishing groups. All fishing groups are obligated to report any type of conflicts to religious judicial systems. I digitized detailed conflict information from 1801 to 1947 and combined it with the data from lab-in-the-field experiments for descendants. I find that a person is more altruistic to other community members if their ancestors had conflicts with other fishing groups together (i.e., they had common enemies). Furthermore, I demonstrate mechanisms through which such parochial altruism has persisted over generations.

言語:日本語

2020年07月02日